Biograaf Piet Hagen houdt een lezing over Troelstra

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 395
Lid geworden op: maandag 28 nov 2005 3:27 pm
Contacteer:

Biograaf Piet Hagen houdt een lezing over Troelstra

Bericht door Admin » dinsdag 13 nov 2007 11:57 am

Op 13 november houden de Vrienden van Tresoar hun jaarlijkse lezing.
Inleider is Piet Hagen die al sinds 2003 werkt aan een biografie over de Friese dichter en politicus Pieter Jelles Troelstra (1860-1930).

Wie was de man wiens Friese gedichten en liederen nog altijd tot de verbeelding spreken? Hoe verhoudt de Friese dichter zich tot de politicus die dertig jaar lang leider was van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij?
Piet Hagen werkt sinds 2003 aan de biografie van Troelstra en hoopt het boek in 2010 te voltooien. In dat jaar valt de 150 ste geboortedag van Troelstra (20 april 2010).
In zijn lezing zal hij voor het eerst een aantal conclusies trekken over deze intrigerende, maar ook raadselachtige persoon, die in 1918 een poging tot revolutie deed, waarvan hij de volgende dag al weer spijt had.
Piet Hagen zal verder ingaan op de verschillende visies die er over Troelstra bestaan en ook op de verschillen tussen het zelfbeeld dat Troelstra in zijn vierdelige Gedenkschriften schetste, en het beeld dat ruim 75 jaar na zijn dood naar voren komt uit het overvloedige bronnenmateriaal. Hoe komt een onderzoeker, die zeven jaar werkt aan een biografie, zelf tot een oordeel over de man die zowel bewondering als irritatie wekte?
Hoe het oordeel ook uitvalt, Troelstra was waarschijnlijk de boeiendste politicus die Nederland ooit heeft gekend. Verkleed als Foekje van Heech trad hij op als waarzegster die Friese meisjes de toekomst voorspelde, in het kostuum van Gysbert Japix liep hij mee in een academische optocht door Groningen, als advocaat verdedigde hij de gebroeders Hogerhuis, in de Tweede Kamer beheerste hij vele jaren het debat, als revolutionair werd hij gevreesd door zijn tegenstanders en als volkstribuun was hij tot ver na zijn dood geliefd bij zijn achterban.

Plaats: Tresoar
Tijd: 13 november, 20.00 uur.
De lezing is voor ieder vrij toegankelijk

Plaats reactie