Geschiedenis van het Kruis-of Doumaleen te Aldeboarn

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Martha Kist
Berichten: 1
Lid geworden op: donderdag 22 nov 2007 6:12 pm
Locatie: Leeuwarden

Geschiedenis van het Kruis-of Doumaleen te Aldeboarn

Bericht door Martha Kist » dinsdag 27 nov 2007 1:28 pm

Vooraankondiging uitgave Geschiedenis van het Kruis- of Doumaleen te Aldeboarn

Al zo'n 500 jaar is in Aldeboarn een studieleen actief, het Kruis- of Doumaleen. Volgens de overlevering zou het Leen gesticht zijn door de bekende Friese vrijheidsstrijder Jancko Douwama (ca. 1483-1533). In de loop der eeuwen hebben vele studenten dankzij de inkomsten uit dit Leen kunnen studeren. De geschiedenis van het Leen was tot nu toe ongeschreven, maar daar gaat verandering in komen. In mei 2008 verschijnt bij uitgeverij Verloren te Hilversum de Geschiedenis van het Kruis- of Doumaleen te Aldeboarn door historicus Martha Kist. Zij is vakreferent geschiedenis bij Tresoar en heeft in 2003 samen met Harmen Wind een bloemlezing uit Jancko Douwama's Geschriften gepubliceerd, ook bij uitgeverij Verloren, onder de titel Een man van eer.
In de Geschiedenis van het Kruis- of Doumaleen te Aldeboarn behandelt Martha Kist het onstaan van de Friese studielenen, waarvan er tegenwoordig nog ruim twintig actief zijn. Vervolgens beschrijft ze de stichting van het Leen door de familie Douwama. Na 1640 kwam het Leen in handen van de families Engelsma, Engelsma Mebius, Luxwolda en Kalsbeek. Zij verkochten Doumasate en het daaraan verbonden Kruis- of Doumaleen in 1829 aan Wybren Arend Evertsz, notaris te Aldeboarn, die zijn eigen familieleden van de inkomsten liet studeren. In 1916 verkocht de familie Evertsz Douma¬sate, waarmee het benoemingsrecht van het Leen weer in handen van Boarnsters kwam. Het Kruis- of Doumaleen werd daarna een algemeen toegankelijk studieleen, bestuurd door mensen uit Aldeboarn zelf, en dat is het nu nog steeds. Geschiedenis van het Kruis- of Doumaleen te Aldeboarn vertelt het verhaal van de bestuurders, studenten en pachters die met het Leen verbonden waren.
Technische gegevens: het boek omvat circa 160 bladzijden en 60 illustraties, bijlagen met kaarten, genealo¬gische overzichten van de behandelde families en een naamregister. Het heeft een formaat van 22 bij 22 cm. en is genaaid gebrocheerd gebonden. De oplage is beperkt, slechts 250 exemplaren. Het betreft een eenmalige uitgave! De winkelprijs bedraagt € 19,00 (exclusief verzendkosten).
U kunt tot 31 januari 2008 intekenen op dit boek. Stuur een mailtje met uw naam, adres en telefoonnummer en het gewenste aantal exemplaren naar martha.kist@tresoar.nl of stuur een briefkaartje naar Martha Kist, De Tjonger 25, 8939 BV te Leeuwarden. Betaling geschiedt bij aflevering in mei 2008.

Plaats reactie