OPROEP: huismerken in Noordoost-Friesland

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
opoesiemen
Berichten: 15
Lid geworden op: maandag 14 jan 2013 7:38 pm
Contacteer:

OPROEP: huismerken in Noordoost-Friesland

Bericht door opoesiemen » zaterdag 14 dec 2013 3:59 pm

L.S.

In het kader van een vervolgonderzoek naar de gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk te Hollum gaat Amelanderhistorie.nl samenwerken met de Historische Vereniging Noordoost Friesland. Voor deze samenwerking zullen wij zoveel mogelijk huismerken van personen uit Noordoost Frieland verzamelen. Vanzelfsprekend zullen wij ons in het bijzonder op de huismerken van Amelanders richten. Op deze manier hopen wij de oorspronkelijke namen, die in 1679 op de gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk te Hollum gestaan hebben, te kunnen achterhalen. Tot slot zullen deze gegevens in de toekomst een mooie bron voor genealogen en historici zijn die daar onderzoek naar doen.

De huismerken werden vroeger veelvuldig gebruikt en kunnen als een soort van handtekening beschouwd worden. Sommige huismerken zijn van vader op zoon overgegaan waarbij een jongere broer een streepje aan de huismerk van zijn vader toevoegde. In theorie zouden van bepaalde huismerken dus de oorspronkelijk eigenaar achterhaald kunnen worden. Al met al zal dat een lastige klus zijn. Er is namelijk nog weinig onderzoek naar huismerken gedaan. Dit is mede voor ons de reden om zoveel mogelijk huismerken van Amelanders en andere personen uit Noordoost Friesland te verzamelen. Vroeger werden de huismerken op documenten, grafstenen, percelen land en ook voor ramen gebruikt. Zo konden mensen elkaars bezit onderscheiden dat in een tijd van weinig geletterden en achternamen een goed hulpmiddel was. Mogelijk heeft u ook wel eens een huismerk op een document of iets dergelijks aangetroffen. In dat geval verzoeken wij u vriendelijk daar een heldere kopie of foto van te maken en die naar ons op te sturen!

Lees verder: http://www.amelanderhistorie.nl/news/op ... melanders/

NIEUW: blijf op de hoogte van onze updates via uw e-mailadres! U ontvangt een mail met een link van het laatst geplaatste artikel. Schrijf u nu: http://www.amelanderhistorie.nl/contact/
Ontvang de updates van de website Amelanderhistorie.nl per mail: http://www.amelanderhistorie.nl/contact

Plaats reactie