Afscheidsbrief jonge verzetsstrijder nominatie Stuk van jaar

algemene vragen over genealogisch onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Johan Steendam
Berichten: 139
Lid geworden op: woensdag 7 dec 2005 6:12 pm

Afscheidsbrief jonge verzetsstrijder nominatie Stuk van jaar

Bericht door Johan Steendam » maandag 1 okt 2018 8:26 pm

Afscheidsbrief van jonge verzetsstrijder dingt mee naar titel ‘Stuk van het Jaar’


Met de nalatenschap van de jonge verzetsstrijder Folkert Bergsma doet Tresoar in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum mee aan de verkiezing ‘Stuk van het Jaar’.

Laatste woorden
“Weest sterk. De genade des Heren Jezus Christus en de liefde Gods en de gemeenschap des Heiligen Geestes zij met jullie allen. Jullie moeten maar veel Gezang 17 zingen. Ik zal deze waarheid gauw ondervinden. Dáág, Folkert.”

Dit zijn de laatste woorden van de twintigjarige Folkert Bergsma aan zijn familie, geschreven op 14 februari 1944. Twee dagen later wordt hij gefusilleerd door de Duitse bezetter bij Schiphol, vanwege zijn rol in een verzetsgroep in het Friese dorp Sexbierum. Na de bevrijding identificeert zijn vader hem aan de hand van stukjes van zijn kleding en een grote haarlok. Een kille herinnering aan een jonge student en verzetsstrijder die het hoogste offer bracht voor waar hij in geloofde.

Folkert vertelt zijn verhaal
In de maand oktober vertelt Folkert zijn verhaal via social media en de website van Tresoar. Via zijn eigen Facebookpagina https://www.facebook.com/verzetsstrijderFolkertBergsma/ en de website van Tresoar vertelt hij over wie hij was en hoe hij bij het verzet betrokken raakte. Zo komen de laatste dagen van Folkert tot leven.

Brief, haarlok en kledingresten tentoongesteld
De afscheidsbrief, haarlok en kledingresten van Folkert zijn de gehele maand oktober te zien in de studiezaal van Tresoar.

Verkiezing
45 archiefinstellingen doen dit jaar mee aan landelijke verkiezing Stuk van het Jaar, in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het thema voor dit jaar is ‘Opstand’. In 2014 won Tresoar de titel met de liefdesbrief van soldaat Romke Eelkes Zandstra.

De familie van Folkert ondersteunt de campagne en hoopt dat zijn verhaal niet vergeten wordt. Help jij ook mee om dit mogelijk te maken? Stem dan op https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/tresoar Nb controleer je spambox voor de mail om je stem te bevestigen!

Nalatenschap Folkert Bergsma, Tresoar (collectie Fries Verzetsmuseum)
Laatst gewijzigd door Johan Steendam op woensdag 24 okt 2018 2:52 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Johan Steendam
Berichten: 139
Lid geworden op: woensdag 7 dec 2005 6:12 pm

Re: Afscheidsbrief jonge verzetsstrijder nominatie Stuk van

Bericht door Johan Steendam » woensdag 24 okt 2018 2:52 pm

Vandaag is de laatste dag dat er gestemd kan worden op deze bijzondere Afscheidsbrief en Frysk Erfguod, die we met steun van de familie van Folkert Bergsma genomineerd hebben. Bij de tussenstand vorige week maandag stonden we bovenaan, maar de andere archieven staan niet stil. Dus mocht u nog willen stemmen: https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/tresoar

Plaats reactie