Herkomst citaten over hannekemaaiers (boeken 18e/19e eeuw)

Fragen en opmerkingen oer Fryske literatuer
Plaats reactie
Sian
Berichten: 3
Lid geworden op: donderdag 7 jul 2016 12:39 pm

Herkomst citaten over hannekemaaiers (boeken 18e/19e eeuw)

Bericht door Sian » donderdag 7 jul 2016 1:09 pm

In het boek “Friesland, wees zacht voor mij. Nieuwkomers in de provincie Friesland door de eeuwen heen” van Maaike Vriesema en Annelies van der Goot (Leeuwarden: Friese Pers Boekerij, 2006) wordt een hoofdstuk besteedt aan hannekemaaiers, de Duitse trekarbeiders die in vroeger tijden in Friesland werkten.

Op pagina 23 staat:
“Een Friese schrijver vermaakte in 1763 zijn lezers, door de Duitse trekarbeiders te beschrijven als ‘wonderbaarlijk zuinig’ en hoe de arbeiders ‘op hunne van zware arbeid verstyfde en plompe beenen, agter malkander, gelyk de sneeuw-ganzen in de winter vliegen, weer naar huis stappen om aldaar nog in den oogste te arbeiden.
De Friese taalkundige Joost Hiddes Halbertsma schreef later: 'Zij waren onwetend, onnozel en in den regel eerlijk, langzaam, maar taai, geduldig, arbeidzaam, sober, spaarzaam en hard over zich zelven.’
Dezelfde Halbertsma schreef terugblikkend op zijn jeugd rond 1800: ‘Zij waren vreemde… paria’s, maar nuttige huurlingen, welke de boer zelfs boven de Friesche maaiers verkiest. Want dezen willen als fatsoenlijke lieden worden behandeld en op een bed in het huis van den boer slapen, terwijl de “poepen” tevreden zijn, wanneer zij zich als beesten op wat hooi of stro in de schuur uitslapen mogen. Zij komen nooit in huis.”
Ik ben op zoek naar de 3 werken waaruit deze citaten afkomstig zijn (er staat namelijk geen bronvermelding bij). Een boek van een Friese schrijver uit 1763, en (twee?) werken van J.H. Halbertsma waarvan één over zijn jeugd gaat. Heeft iemand wellicht een idee?

Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 395
Lid geworden op: maandag 28 nov 2005 3:27 pm
Contacteer:

Re: Herkomst citaten over hannekemaaiers (boeken 18e/19e eeu

Bericht door Admin » vrijdag 8 jul 2016 12:18 pm

Een zoektocht op deze citaten in Google Books (https://books.google.com levert verwijzingen op naar:
Cornelis J. Guibal - Johan Willem Friso en zijn tijd (zoeken op "arbeid verstyfde en plompe beenen")
J.J. Kalma - Kent gij Halbertsma van Deventer (zoeken op "zij waren onwetend, onnozel en in den regel eerlijk")
webmaster Tresoar

Sian
Berichten: 3
Lid geworden op: donderdag 7 jul 2016 12:39 pm

Re: Herkomst citaten over hannekemaaiers (boeken 18e/19e eeu

Bericht door Sian » vrijdag 8 jul 2016 1:09 pm

Hartelijk dank! Een nuttige tip om voortaan eerst Google Books te bekijken in plaats van te grasduinen in de zoekmachine Google zelf. Ik kan weer verder.

Plaats reactie